אקסטרים שפלת יהודה

איך לתכנן יום גיבוש מוצלח בטבע: לקחים מיום טיול צוותי

תוכן עניינים

לפני שבועיים נתקלנו באתגר לא צפוי: הפקנו יום גיבוש לקבוצת עובדים שכלל טיול אתגרי עם איזיריידרים וארוחת שטח בטבע. התגובות שקיבלנו היו קיצוניות – חלק מהמשתתפים היו באופוריה, בעוד אחרים הביעו אכזבה עמוקה. ניתוח המשובים והתגובות שקיבלנו אחרי הפעילות הוביל לתובנה חשובה: הצלחת יום גיבוש בטבע תלויה בהתאמה מדויקת בין אופי הפעילות למשתתפים. ניתוח החוויה הוביל אותי ואת צוות המדריכים שלי למסקנות שאנסה למקד אותן בשלושה טיפים מרכזיים, ואני מקווה שהם שיעזרו לכם לתכנן יום גיבוש בטבע מוצלח ומהנה , תוך התייחסות למגוון היבטים – החל משלב התכנון ועד ליום הגיבוש עצמו.

טיפ 1: שיחה מקדימה ותיאום ציפיות מעמיק

הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא שיחה מקדימה עם נציג החברה המזמינה. בשיחה זו, חשוב להבין לעומק את אופי הקבוצה, תחומי העניין שלה, רמת הכושר הגופני והעדפות לגבי סוג הפעילות. כדאי לשאול שאלות מכוונות כמו:

  • אופי הקבוצה: האם מדובר בצוות עובדים צעיר ואנרגטי שמחפש אדרנלין ואתגר, או אולי בקבוצה מבוגרת יותר שמעדיפה פעילות רגועה? האם מדובר בקבוצה מגובשת שמחפשת לחזק את הקשרים ביניהם, או אולי בקבוצה חדשה שמחפשת להכיר אחד את השני?
  • תחומי עניין: האם יש תחומי עניין משותפים לקבוצה, כמו ספורט, אומנות, אוכל, היסטוריה? האם יש פעילויות שהקבוצה כבר עשתה בעבר ונהנתה מהן?
  • רמת כושר גופני: האם הקבוצה בכושר גופני טוב ומוכנה לאתגר פיזי, או שמא ישנם משתתפים שמעדיפים פעילות מתונה יותר?
  • מגבלות בריאותיות: האם ישנם משתתפים עם מגבלות בריאותיות או פיזיות שחשוב לקחת בחשבון?
  • העדפות לגבי סוג הפעילות: האם הקבוצה מעוניינת בפעילות אתגרית כמו טיולי אופניים, סנפלינג או טיפוס, או שמא בפעילות רגועה יותר כמו פיקניק, סדנת בישול או סיור מודרך? האם יש העדפה לפעילות תחרותית או שיתופית?

לאחר שהבנתם את צרכי הקבוצה, חשוב לפרט בפני נציג החברה את כל האפשרויות העומדות לרשותו ולתאר את אופי הפעילויות השונות, כולל רמת הקושי, האתגרים הכרוכים בהן והציוד הנדרש. חשוב להציג את היתרונות והחסרונות של כל פעילות, ולהיות כנים ושקופים לגבי כל פרט. 

טיפ 2: תיאום ציפיות בין חברי הקבוצה באמצעות שאלון מפורט

לאחר השיחה עם נציג החברה, מומלץ לשלוח שאלון מקדים למשתתפים עצמם. השאלון צריך להיות מפורט ולכלול שאלות על:

  • תחומי עניין: שאלות פתוחות שיאפשרו למשתתפים לפרט את תחומי העניין שלהם, כמו "מהם התחביבים שלך?", "אילו סוגי פעילויות אתה נהנה מהם בזמנך הפנוי?"
  • העדפות לגבי סוג הפעילות: שאלות סגורות שיציעו מגוון אפשרויות, כמו "האם אתה מעדיף פעילות אתגרית או רגועה?", "האם אתה מעדיף פעילות תחרותית או שיתופית?"
  • רמת כושר גופני: שאלות שיבקשו מהמשתתפים לדרג את רמת הכושר הגופני שלהם, כמו "האם אתה מתאמן באופן קבוע?", "האם אתה מרגיש בנוח בפעילות גופנית מאומצת?"
  • מגבלות בריאותיות: שאלות שיבקשו מהמשתתפים לציין אם יש להם מגבלות בריאותיות או פיזיות כלשהן, כמו "האם יש לך אלרגיות?", "האם אתה נוטל תרופות באופן קבוע?"
  • ציפיות: שאלות שיבקשו מהמשתתפים לפרט את הציפיות שלהם מיום הגיבוש, כמו "מה אתה מקווה להשיג מיום הגיבוש?", "אילו סוגי פעילויות אתה מצפה שיהיו?"

המידע שיתקבל מהשאלונים יסייע להתאים את הפעילות באופן מיטבי לצרכים ולהעדפות של כל המשתתפים, ויאפשר לכם להבין אילו פעילויות פופולריות יותר בקרב הקבוצה ואילו פחות.

טיפ 3: פעילויות חלופיות, גמישות והקשבה

חשוב לזכור שלא כולם נהנים מאותן פעילויות. לכן, מומלץ להציע מגוון פעילויות חלופיות שיתאימו לתחומי עניין שונים. לדוגמה, אם יום הגיבוש כולל טיול רגלי, אפשר להציע גם מסלול מקוצר, סדנת צילום בטבע, משחקי חשיבה, סדנת בישול שטח, או פינות ישיבה והתרגעות. בנוסף, חשוב להיות קשובים למשתתפים במהלך הפעילות ולהיות גמישים מספיק כדי לשנות את התכנית במידת הצורך. אם חלק מהמשתתפים מתקשים לעמוד בקצב, מרגישים לא בנוח, או משועממים, כדאי להציע להם פעילות חלופית או הפסקה.

לסיכום:

תכנון יום גיבוש בטבע מוצלח דורש תיאום ציפיות מדוקדק והתאמה אישית לכל קבוצה. על ידי שיחה מקדימה מעמיקה עם נציג החברה, תיאום ציפיות בין חברי הקבוצה באמצעות שאלון מפורט (או בשיח מקדים בתוך צוות העובדים), והצעת מגוון פעילויות חלופיות תוך כדי הקשבה למשתתפים, ניתן להבטיח שכל המשתתפים יחוו יום מהנה ומגבש. זכרו, המטרה היא ליצור חוויה חיובית שתשאיר טעם של עוד ותחזק את הקשרים בין חברי הקבוצה.

Picture of תמיר מרום
תמיר מרום

איש שטח וטיולים והבעלים של חברת אקסטרים שפלת יהודה. עוסק בהדרכת טיולים ופעילויות אקסטרים.